ŞAHIS ŞİRKETİ / İŞLETMESİ KURULUŞU 

Etiket; kuruluş, şirket kuruluşu 2020, şirket açılışı,  2020 kuruluş,  şahıs şirketi,  şahıs şirketi kuruluş süreci, şahıs şirketi açılış prosedürleri, şahıs şirketi kurma aşamaları, şahıs şirketi açılışı için gerekli belegeler, şahıs firması kurmak için gerekli belgeler, 2020 şahıs şirketi için gerekli evraklar, şahıs firması açılış süreçleri, şahıs şirketi nasıl kurulur

   Şahıs işletmeleri, insanlar tarafından sıkça kullanılan tabiriyle şahıs şirketleri ;  en eski ve uygulamada en çok görülen işletme biçimi,  bireysel olarak tek kişi tarafından kurulan, tek kişi işletmeleridir .  

 

   İşletmenin tek sahibi vardır. Ve bütün faaliyetler şahsidir.  Bu nedenle işletme sahibi işletme faaliyetleri konusunda her türlü kararı alır, uygular ve denetler. Ortaya çıkabilecek işletme riskleri tümüyle kendisine aittir. Kurulmaları ve sona ermeleri yasal açıdan kolaydır. Sermayelerinin yetersiz olması ve alacaklılara karşı sınırsız sorumluluk üstlenmeleri, büyümelerine engeldir.

      Şahıs Şirketleri ; 

  • Borçlar Kanunu hükümlerine tabidir.

  • Tekbir şahıs tarafından kurulur,

  • En az sermaye diye bir kısıtlama yoktur. 

  • İşletmeyi firma sahibi tek başına temsil eder ve işletmeden tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından ve ticari borçlardan dolayı işletme sahibi doğrudan doğruya sorumlu olurlar.  

  • Şahıs işletmelerinde kapanış bellibir süreci beklemeden ilgili kurumlara bildirilerek yapılır.

  • Kurulması ve kapanması az masraflı ve çabuktur. 

  • Şahıs işletmelirde işletme sahibi zorunlu olarak Bağ-kur kapsamındadır. 

ÖZET OLARAK;   Şahıs şirketi kurmaya karar verdiğinizde, sizin yapmanız gereken tek işlem,  ticari faaliyetinizi sürdürdüğünüz bir işyeri adresi belirlemek.    Bu adres; ikamet ettiğiniz ev "home-office" ya da kiraladığınız bir ofis - dükkan olabilir. Akabinde nüfus cüzdanınız ile birlikte geldiğinizde, 1 günde şirketinizi kurup, aynı gün vergi levhanızı teslim ediyoruz. 

      Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Ve Dezavantajları

Avantajları

 

  • Yasal prosedürler ve bürokrasi daha azdır.

  • Daha az masraflıdır.

  • Açması ve kapatması kolaydır.

  • Açmak için sermaye gerekmez.

  • Adından da belli olduğu üzere ortaksız (bireysel) olarak kurulabilir.

  • Düşük muhasebeci giderleri​

Dezavantajları

 

  • Ticari faaliyetlerinde diğer firmalara karşı ve Kredi kuruluşları, bankalar yahut benzeri resmi kurumlara karşı, LTD veya AŞ’lere göre daha az prestijlidir.

  • Sermaye Şirketlerinde vergi oranı sabit  %20 iken,  ciro yükseldikçe artan vergi oranı sebebiyle,  yüksek cirolarda  %35 e kadar vergi ödeme riskini var.

Şahıs Şirketi Kuruluşu

Şahıs İşletmesi kuruluşu 04.12.2020 Güncel

2020 ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR - kuruluş aşamaları 

   1. ADIM - SEBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR

 

      Şahıs şirketi kurmaya karar vediğinizde, öncelikle işinin ehli olduğunu düşündüğünüz bir Mali Müşavir bulmalı, muhasebe işlemleinin takibi için anlaşma sağlamalısınız.  Zira, serbest muhasebeci mali müşavir olmadan, vergi beyannameleri verilememektedir. 

 

   2.ADIM -  KURULUŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

    Şahıs şiketi kurmak için, öncelikle bir işyeri adesi belirlemelisiniz. Bu adres, bir sanal ofis adesi olabileceği gibi, ikamet ettiğiniz evde home-ofis adresi de olabilir. 

 

  1. İşyeri Kira sözleşmesi

  2. İkametgah Belgesi

  3. İmza Sirküleri

  4. Nüfus Cüzdan Sureti

  5. 3 adet fotoğraf

  6. Muhasebeci Vekaleti

 

 3. ADIM - VERGİ DAİRESİNE KAYIT VE GEREKLİ FORMLAR

 

  1. İki adet vegi dairesi işe başlama bildirimi doldurulur.

  2. İki adet , e-tebligat formu doldurulur

  3. İki adet, internet vergi dairesi şifre talep formu doldurulur

  4. Kira sözleşmesinin damga vergisi kestirilerek, tahakkuk fişi eklenir

  5. SMMM Sözleşmesi ve diğer belgeler ile vergi dairesine iletilir

 

          Vergi dairesi formlarını ve vergi dairesi kaydını, muhasebeciler vekaleten yapmaktadır. Vergi dairesine bu belgeler iletildikten sonra, memurlar, SMMM sözleşmesine istinaden , şirket kaydınızı yapacak, vergi levhanızı hazırlayacaklardır.  Bu işlemden sonra, vergi dairesinden bir yoklama memuru 3-5 gün içince , işyeri adresinize gelip, yoklama tutanağı tutacaktır.  

 

         Bu süreçlerden sonra, şirketiniz resmi olarak kurulmuş olur. Vergi levhanızla, bankalardan şirket hesabı açabilirsiniz. Kaşe, fatura, irsaliye, makbuz gibi belgeleri matbaadan batırıp , ticari faaliyetlerde bulunabilirsiniz.